Castelul

“Castelul” de Franz Kafka mi s-a părut o carte atât de ..tipică lui Kafka. Personajul principal, K., este singurul om normal dintr-o lume bulversată şi obsedantă. Castelul reprezintă autoritatea, puterea peste micul sat locuit de oameni aparent bolnavi. Fiecare gândeşte după cum cred ei că ar fi bine să gândească sub stăpânirea castelului, le e teamă de consecinţele faptelor inexistente, devin paranoici în majoritatea situaţiilor, inventând scenarii şi judecând exact contrar realităţii. Castelul e intangibil, e o entitate, e un Dumnezeu al oamenilor pe care îi ţine sub control. Oamenii se prefac că trăiesc, că simt, că gândesc. De fapt, toţi sunt îndoctrinaţi de ideea autorităţii, de posibila denigrare publică ce îi paşte la tot pasul, de ura oamenilor provenită din nimic.

E genul de carte aparent plictisitoare, însă pe parcurs te intrigă. Cititorul gândeşte ca şi personajul principal în mod inevitabil, şi obstacolele invizibile ce apar la tot pasul sunt ceea ce te determină să citeşti mai departe. M-a enervat, mi-am dorit să scap mai repede de ea, însă lipsa unui deznodământ m-a intrigat şi mai tare. Aproape ca îmi pare rău ca s-a terminat aşa brusc. Adevărul e că nu există un final… Îndobitocirea în masă nu are niciodată final.

Reclame

One response

  1. e adevarat si nu e adevarat ceea ce zici..
    intr-adevar te intriga inactivitatea personajelor din acel sat si deznodamantul banal care nu are aliura de final de carte .. intr-adevar cartea prezinta viata unor oameni fara viata indoctrinati de o idee (de o constitutie sa-i spunem) careia nici macar nu-i cunosc continutul.
    Dar.. e ceva in care n-ai dreptate: K. este singurul om normal? Parerea mea este ca el este singurul anormal. Traind intr-o societate in care oamenii se supun orbeste regulilor(stupide majoritatea), K. este singurul care se revolta si care incearca sa priceapa. In general, oamenii care se chinuie sa gandeasca.. sunt anormali:-?..

    Tot respectul pentru Kafka.. Iar asta, din cele trei romane ale lui, mi se pare cea mai buna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s