Istoria calviţiei mele

E a doua carte pe care o citesc din colecţia Raftul Denisei de la Humanitas, şi sinceră să fiu n-am multe de spus despre carte. Autorul, Arnon Grunberg, a creat un – să-i zic – jurnal al tânărului Marek van der Jagt, care suferă de mediocritate, de handicapul de a avea un penis prea mic, de tentative eşuate de talent, şi tot ce face e să se zbată pentru fericire, pentru amour fou, şi nu sfârşeşte decât prin a declara cititorului că şi-a ucis mama. O mamă absentă, mereu îndrăgostită de amanţii al căror nume nu-l ştie (amanţi nenumărabili de altfel), care a tras cu pistolul în lustră, iar tatăl şi-a rugat cei trei fii să nu se uite şi să continue să mănânce, pentru că şi el era la fel de absent. Toţi sunt frustraţi cumva în cartea asta, şi nu înţeleg de ce se încadrează la ficţiune. E adevărat, e absurd ce se întâmplă, dar substratul e cât se poate de real…

Din cartea asta am extras câteva (poate cam multe) citate care mi-au plăcut:

„Această carte este istoria calviţiei mele şi, după ce voi fi terminat-o, n-am de gând să mai pun pe hârtie nici măcar un singur cuvânt.

Unii scriitori n-au de spus decât o singură poveste, şi atunci scriu despre război, despre o boală cumplită sau despre o fiică descoperită într-o fântână la patru ani după dispariţie. Prin comparaţie, istoria calviţiei mele face o figură modestă, dar şi micile istorii sunt importante.”

„Cele mai bune căsătorii sunt căsătoriile din interes. Pasiunea e ceva pentru femeile isterice.”

„Până nu demult îmi închipuisem că sunt artist şi crezusem că izolarea şi arta merg mână în mână. Până când am băgat de seamă că eram singurul locatar al acestei iluzii.”

„O anumită doză de naivitate este un semn de virtute, cinismul fiind arma învinşilor.”

„O poveste de dragoste este totuşi, în primul rând, o agitaţie mută, pe care o trăieşti stupefiat, în căutarea singurului cuvânt care să nu distrugă totul.”

„Oamenii trebuie să fie folosiţi, altfel au trăit degeaba.”

„E ciudat cum toată lumea continuă să creadă că fiecare dintre noi are nevoie de altcineva pentru a face ceva cu propria lui viaţă.”

„Ruşine se numea pluta pe care plutea corpul meu. Pe mama o amuzau oamenii care nu cunoşteau ruşinea, mai ales dacă erau săraci şi artişti. Numai artiştii bogaţi trebuiau s-o cunoască foarte bine, căci banii generează ruşine.”

„Aşa cum unii joacă tenis cu un perete, tot aşa şi Eleonore purta conversaţii cu un perete. N-avea nevoie de vreo reacţie autentică, ecoul propriilor cuvinte îi ajungea întru totul.”

„Dacă fiecare om este o carte, atunci tata era un cod al bunelor maniere în cel puţin şapte volume.”

„Dacă ar exista reîncarnare, tata s-ar putea naşte din nou ca surdomut.”

„Confundasem sperma cu sentimentele şi asta îmi oferise când şi când clipe de frumuseţe, ba uneori chiar de fericire.”

„Această familie avea un mod special, aş zice ludic, de a-şi exprima emoţiile.

Fiul ţipa, mama bătea din picior, iar tatăl era portar. Prefera schimbul de noapte.”

„Era ceva pervers în felul ei de a râde atât de fermecător la auzul unor asemenea propuneri. Acum ştiam că perversitatea şi ceea ce se cheamă amour fou nu se excludeau reciproc, dar nici acest amour fou nu putea fi ceva de genul: tovarăşul Stalin a spus că este bine, deci este bine. Amour fou nu era stalinism.”

„Cum încep coşmarurile? Mi-am pus de nenumărate ori întrebarea asta. Poveştile încep, vieţile încep, marea începe undeva şi se sfârşeşte altundeva, însă coşmarurile nu încep. În coşmaruri te pierzi şi descoperi că-i vorba de un coşmar abia când te afli deja în vâltoarea lui.”

„Unii oameni aşteaptă toată viaţa să-i aplaude lumea şi abia cu puţin înainte de moarte îşi dau seama că au jucat în faţa unei săli goale.”

„Frica de a nu fi cel mai bun ori de a înceta să fie cel mai bun îi bloca accesul la aproape orice formă de fericire.”

„Mi-am trecut dosul palmei peste obrazul Milenei ca şi cum aş fi mângâiat un crocodil despre care aflasem că nu este periculos pentru că are toţi dinţii stricaţi.”

„Tata spunea: ‚Mama voastră atrage bărbaţi săraci. Ea este ca socialismul’.”

„Era ca şi cum ai compara o enciclopedie în douăzeci de volume cu o bucată de hârtie igienică.”

„Dacă viaţa este o slujbă, aş vrea să-mi dau demisia.”

„Când te îndrăgosteşti devii mai blând. Te împaci cu propriile eşecuri, iar asta poate şi pentru că atunci când te îndrăgosteşti trăieşti de fapt un fel de eşec. Să te pierzi în altcineva – nu spune asta totul?”

„Domnul Georgi era un idealist şi îi încuraja pe toţi să continue. Era atât de idealist, încât ar fi încurajat şi un sinucigaş să continue cu tăiatul venelor.”

„Noi toţi ne trăim viaţa cu opinii împrumutate, pe care, pe deasupra, le mai înţelegem şi prost.”

„Raţiunea este ceva în care poţi crede ca într-un zeu sau ca într-o călugăriţă cu apucături de curvă, însă nimic mai mult.”

„Când se vorbeşte de originalitate, lumea se gândeşte de fapt la ceva previzibil înfăşurat într-o hârtie pentru cadouri nouă sau într-o hârtie pentru cadouri folosită, dar care a fost călcată cu grijă.”

„Poţi schimba tot, paşaportul, culoarea părului, îmbrăcămintea, numele, credinţa, profesia, ba chiar şi culoarea ochilor – dar cum te poţi descotorosi de propria memorie?”

„Dacă n-ai găsit nimic pentru care merită să trăieşti, trebuie să găseşti măcar ceva pentru care merită să mori.”

4 responses

 1. „Domnul Georgi era un idealist şi îi încuraja pe toţi să continue. Era atât de idealist, încât ar fi încurajat şi un sinucigaş să continue cu tăiatul venelor.”

  Georgi era un emo fundamentalist si el conducea comunitatea spirituala emo, dar era indeajuns de destept sa ii convinga pe altii sa se taie in locul lui.
  respect :)
  inevitabil, un comment care contine cuvantul emo
  @-)

  ah stai ca am mai gasit ceva
  „Confundasem sperma cu sentimentele şi asta îmi oferise când şi când clipe de frumuseţe, ba uneori chiar de fericire.”
  tipu asta era curvar melodramatic?

  „Unii oameni aşteaptă toată viaţa să-i aplaude lumea şi abia cu puţin înainte de moarte îşi dau seama că au jucat în faţa unei săli goale.”
  si asta e tare

  „Dacă viaţa este o slujbă, aş vrea să-mi dau demisia.”
  EMO KIDUUUUU EMO KIDUUU!!

  „Poţi schimba tot, paşaportul, culoarea părului, îmbrăcămintea, numele, credinţa, profesia, ba chiar şi culoarea ochilor – dar cum te poţi descotorosi de propria memorie?”
  Vand bata baseball, signature model Babe Ruth, excelenta pentru stergerea memoriei prin socuri fizice. 20 Euro!

  „Dacă n-ai găsit nimic pentru care merită să trăieşti, trebuie să găseşti măcar ceva pentru care merită să mori.”
  si asta e misto:D

  hai ca ti-am lasat ditamai commentu’.
  pa:P

 2. Pingback: Istoria calviţiei mele « Din camera fără ferestre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s