Tu ce ai schimba la România?

Întrebă Alex Petraş. Păi, Doamne, îs aşa multe de schimbat, că mă blochează întrebarea. Dar am să răspund cu ce-mi vine acum în cap. Şi ceilalţi să adauge păreri…

Sistemul de învăţământ e cap de listă. M-am săturat să învăţ materii care nu-mi folosesc, şi care probabil că n-or să-mi folosească niciodată la nimic. Vreau ca măcar în ultimii 2 ani de liceu să pot să mă axez pe câteva materii de care îmi pasă, că mi se rupe mie de jumătate din rubricile de la catalog. Vreau să nu mai existe atâtea facultăţi inutile, să existe eventual locuri de muncă pe specializarea pe care termini o facultate, să nu mai vină profesorii la clasă cu mormăieli că nu le-ajung salariile, să nu mai tocim ca fraierii, să mai vedem şi noi un laborator în viaţa asta (că degeaba învăţ eu fizică dacă nu mă pune nimeni să leg 2 fire), şi să se mai ducă naibii diferenţa asta de altitudine dintre entităţile de profesori şi rahaţii cu ochi de elevi, că până la urmă salariile lor există numai pentru că existăm noi, mucoşii impertinenţi care chiulesc şi fumează.

Apoi aş schimba mentalitatea generală, aş vrea să se nască un Hitler care să anihileze mentalitatea comunistă. Să promovăm anti-socialismul, să mă mai scutească boşorogii de replicile lor ‘Era mai bine pe vremea împuşcatului…’ şi eu să n-am drept de apel numai pentru că-s născută în ’91. Nu era mai bine, n-avea cum să fie mai bine. Odată ce s-a dus naibii, înseamnă că nu s-a făcut degeaba revoluţie. Şi pupîncuriştii ăia care plâng după cozile de la raţie n-au decât să-şi mobileze locul de veci. Mi s-a acrit de babe care comentează  cu un oftat ‘eh, tânăra generaţie…’, de parcă am fi nişte mutanţi. Bine că au fost ele uşi de biserică la viaţa lor.

Apoi vine responsabilitatea la locul de muncă. Asta-i la pământ. Vânzătoarele se uită cu scârbă la tine, de parcă ţi-ar face un mare serviciu că le faci vânzare. Cumpărătorul trebuie să fie amabil, nu ele. Ele doar stau 8 ore, depun un efort intelectual greu de imaginat şi tupeul de a cere ceva la tejgheaua lor le depăşeşte. Cine eşti tu ca să le întrerupi din manchiura sau din jocurile de pe telefon? Eşti un nimeni, hai sictir. Muncitorii care fac şosele şi fură materialele de construcţii, şi şoselele se duc dracului în doi ani. Doctorii care habar n-au să opereze şi rămân cu mortul pe masă. Poliţiştii aroganţi care abia leagă două vorbe, dar îs mari scule prin ţară. Chelneriţele care nu ştiu să zâmbească. Rânjeşte, în ceapa mă-tii, că altfel îmi stă comanda în gât şi nici bacşiş nu-ţi las. Aproape toţi îs la pământ. Niciunul nu-şi face bine treaba şi toţi au în ei nişte aere de mai au puţin şi-şi iau zborul. Şi mie mi-s dragi tare oamenii care muncesc cum şi cât trebuie în societate. Şi care ştiu să vorbească frumos şi să zâmbească. Oh doamne, era să uit politicienii. Majoritatea habar n-au ce tre’ să facă acolo unde freacă ei motanu’ de coadă. Îşi măresc salariile şi trântesc legi şi campanii fără sens, ţara tot în apa sâmbetei se scaldă.

Ce-i drept, aş demola ţara şi aş reface-o din temelii. Dar nu-mi stă în putere să fac asta repede. Am două variante: plec şi nu mă uit în urmă sau rămân şi mă zbat să-mi fac treaba cât mai bine în societate, ca să ajut măcar cu puţin. Am să cântăresc.

Reclame

4 responses

  1. Cred ca ar fi bine sa incepi cu sistemul medical.Acolo ne nastem si acolo murim,multi dintre noi mult prea devreme.
    Dar,ai dreptate,sunt atatea de schimbat incat e greu sa le tii numarul.

  2. Salut, ma numesc nica florin, si asi vrea sa va pot ruga sa-mi sugerati si mie cateva idei in care eu sa le folosesc in unul din cele mai mari proiecte facute de catre mine. proiectul meu se numeste: “Tinere, tu esti eropa”.
    sincer nu gasesc motivati si scopul pentru care 500 de copiii sa picteze o panza de 5 chilometri lungime.
    am nevoie de sfaturi cat mai repede cu tematica “Tinere, tu esti eropa” pe adresa (nicaflorin83@yahoo.com sau nicaflorin83@hotmail.com), in care eu sa-i pun pe acesti copii sa picteze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s