păcatul împotriva spiritului

Poate că, pe undeva, românul are dreptate: a fost eternul învins la coada căruţei, şi a face un pas inteligent pare a contraveni destinului său. Este într-adevăr la antipodul evreului. Evreii au ştiut să transforme cea mai mare neşansă din istoria lor recentă în cea mai mare şansă: holocaustul a dus la formarea statului Israel. Românii au ştiut să transforme cea mai mare şansă din istoria lor recentă, dărâmarea regimului Ceauşescu, în cea mai mare neşansă: instaurarea guvernului Iliescu – Roman.

Cu Ceauşescu limita admisibilă a literaturii era aşa-numitul „procedeu Constantin Ţoiu”: poţi spune ce pofteşti despre trecut, atâta vreme cât afirmi: „Iar apoi a venit Lumina!”. (Romanele lui Ţoiu conţin la mijloc şi la urmă metafora eliberatoare a Luminii ceauşiste care cauterizează rănile staliniste.) Puţini scriitori au reuşit să depăşească „procedeul Ţoiu”: Marin Preda în hidosul roman Cel mai iubit dintre pământeni, atât de prost încât până şi Constantin Noica l-a lăudat (despre Noica se ştia că opţiunile sale trebuie totdeauna luate de-a-ndoaselea) […]

(interesant de ştiut, mai ales că am citit doar primul volum şi urmează celelalte două)

[…] să înţelegem că nu Hitler însuşi era un monstru, ci că mecanismele mentalităţii occidentale, care l-au produs pe Hitler, pe Stalin şi pe cei răspunzători de alte genociduri recente, erau ele însele monstruoase.

(citate din articole de-ale lui Ioan Petru Culianu)

vreau un ceai negru. îmi reintru în ritm cu pomelnicele de materii la care tre’ să lucrez şi încă mi-e dor de naţională. şi luni am bac, auzi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s