Împăratul muştelor

o carte despre un grup de copii naufragiaţi pe o insulă din mijlocul pacificului, încercând să-şi recreeze o societate şi în acelaşi timp să se salveze de acolo.

unii vor doar să vâneze porci, să exploreze, să se distreze. doar doi dintre copii reprezintă raţiunea, minoritatea care ar putea să-i salveze, încercând să menţină în permanenţă un foc pe insulă, pentru semnale cu fum. din păcate, instictele contează mai mult când civilizaţia dispare şi copiii se transformă în nişte sălbatici mascaţi, vopsiţi, vânători de porci, cruzi şi iraţionali.

unul dintre copii înnebuneşte. imaginea lui murdar, mângit de sânge va alimenta teama copiilor de „fiară”, îi va orbi şi îl vor ataca într-un dans nebunesc al morţii. e cel mai clar semn că şi-au pierdut complet logica, educaţia, rămăşiţele de civilizaţie. răul se amplifică, situaţia scapă de sub control şi tensiunile dintre unii se manifestă mai mult decât verbal. după al doilea copil ucis, ralph, singurul dintre ei rămas raţional va fi vânat mai ceva ca un porc de pe insulă. exterminarea are loc la orice nivel, nu numai printre adulţi, şi nu numai în societăţi dezvoltate. dând foc pădurii, pentru a-l ucide pe ralph, copiii sălbăticiţi reuşesc de fapt să obţină salvarea pentru care sperau cu toţii la început.

de fapt, salvarea e doar fizică. spiritual şi moral, salvarea nu există. orice tip de societate e capabilă să distrugă membrii ei, mediul în care aceştia trăiesc, sau valorile morale.

după mine, împăratul muştelor nu e doar capul de porc acoperit de muşte. el e doar un simbol al răului care tronează peste toată lumea. dar un împărat al muştelor ar putea fi şi ralph, ales iniţial şef al copiilor naufragiaţi, iar în final vânat ca un animal. împărat peste fiinţele iraţionale, haotice.

fiara aproape că m-a făcut să nu dorm. de fapt, fiara nu există. e doar imaginaţia fiecăruia dintre noi că ceva necunoscut, superior nouă, ne poate face rău. de fapt, ne facem rău unii altora mai mult decât ne-ar putea face orice „fiară”.

Reclame

2 responses

  1. ”Intâlniri cu oameni remarcabili” de George Ivanovitch Gurdjieff , este caretea care mi-a schibat oarecum perceptiile despre lucruri. Iti recomand cu drag aceasta carte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s