l-am cunoscut pe Tudor Arghezi

…dintr-o antologie. o antologie frumoasă, deși de multe ori repetitivă, plicticoasă, cu iz de literatură comunistă și plină de șabloane în exprimare. în esența ei era frumoasă tocmai pentru că cei aproximativ 50 de autori ai săi au vorbit despre arghezi ca om, nici pe departe ca scriitor sau ziarist. și mi-a plăcut și de arghezi-omul. m-a amuzat că mulți îl priveau ca pe-un monstru sacru și erau dezamăgiți în fața monstrului cu față de „tătic”, mic, cu fața plină și rotundă, cu mustața tunsă drept, cu înfățișarea de funcționar public sau ceva. mie aproape ca-mi amintește de-un bunic. m-a impresionat că toată lumea vorbea frumos despre relația cu bucovineanca lui, paraschiva. paraschiva, care apărea mereu cu dulcețuri și cafele, care-i ducea mâncare când a fost deținut politic, care l-a susținut toată viața, care i-a fost alături când literatura lui a fost interzisă, paraschiva, colaboratorul din umbră. și mi-a fost drag arghezi, mi-a fost drag de prietenia lui pe care și-o manifesta cu credință și devotament, mi-a fost drag și de furia cu care lovea în scris, mi-a fost drag ca tată, ca gospodar, ca iubitor de animale, ca inventator (avea brevet din elveția pentru invetarea filtrului de țigări), ca țăran român, ca intelectual, ca mentor pentru tinerii vremii, ca om mi-a fost drag. mi-a fost mereu fără să știu prea bine de ce. ziceam că pentru operă. aia-i în treaba ei. o operă așa frumoasă n-ar fi putut să iasă decât dintr-un suflet mare.

și mi-aduc aminte că mi-a zis mie odată proful de română că arghezi vindea cireșe pe un ton urât, vag răutăcios, ca și cum ar fi fost un zgârcit, și eram mâhnită în sinea mea. arghezi vindea cireșe și caise când altă sursă de venit nu avea, că nu mai avea loc prin ziare și librării. și-a trăit și-așa, că doar nu era gospodar degeaba. și mi-a fost milă când am citit asta, și ciudă că unii care nu-i ajung nici la degetul mic îl ponegresc așa.

atâta-mi pare rău, că am început cartea acum multe luni și abia acum am terminat-o. am tot lăsat-o din mână. și-mi mai pare rău de stilul în care-a fost scrisă. un stil greoi, plin de clișee, de cuvinte pompoase, de trâmbițe și surle care deloc nu-și aveau locul. parcă prea elogiau unii în gol, fără rost. câteodată simplele replici transcrise ale poetului sau întâmplările povestite vorbeau de la sine, nu era nevoie de nimic mai mult.

mi-e dor de mărțișor.

Reclame

One response

 1. Hristos a inviat!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s