evanghelia după isus cristos

o carte care-a revoltat biserica catolică. o carte în care iisus e om mai mult decât dumnezeu, născut din femeie și bărbat, fiind doar un ales al lui dumnezeu într-o luptă sângeroasă pentru putere. surprinde de la început prin prezentarea omenească și rațională a fețelor biblice, conform timpurilor în care au trăit, și anume că oricât de sfinți ar fi ei azi, în vremurile lor munceau, mâncau, se ușurau, se închinau lui dumnezeu pentru asta, își satisfăceau dorințele trupești și se înmulțeau așa cum toți oamenii o fac. însă iosif, tatăl biologic, este complice indirect prin tăcere la crima pruncilor din bethleem comisă la comanda regelui irod. își conștientizează vina și îl va urmări întreaga viață, moare răstignit, nevinovat, câțiva ani mai târziu.

desigur, istoria tatălui se repetă prin fiu, care preia vina uciderii celor 25 de copii, și care își face procese de conștiință în numele lui iosif. boala sufletului e ca orice boală, expansivă și chinuitoare, așa că în urma vinovăției pe care și-o asumă, iisus întoarce spatele mamei și fraților lui mai mici pentru a pleca în lume, în căutare de răspunsuri și de liniște. petrece patru ani în ucenicia lui păstor, diavolul cu chip de înger care i s-a arătat și mariei pentru a-i vesti venirea pe lume a lui iisus, îl cunoaște pe dumnezeu și cunoaște apoi și femeia, pe maria din magdala, care renunță la prostituție pentru a rămâne împreună cu el, nu pentru a se pocăi.

misiunea în lume și-o află târziu, când pactul cu dumnezeu era deja semnat prin vărsare de sânge și când nu mai poate refuza propunerea tatălui ceresc. misiunea este de a extinde puterea lui dumnezeu, având ca răsplată gloria post-mortem. este capitolul cel mai fascinant din carte, în care dumnezeu și iisus, avându-l ca martor pe diavol, petrec 40 de zile în mijlocul mării, înconjurați de ceață, pentru a pune la cale viitorul reprezentat de creștinism. dumnezeu știe că singur ar încălca regulile zeilor dacă ar încerca să-și adune adepți mai mulți, așa că iisus devine doar carnea de tun a domnului în lupta pentru supremație. urmează înșiruirea a patru pagini de nume de martiri și a felurilor în care aceștia au fost uciși, precum și descrieri sumare din viitor a ceea ce înseamnă inchiziția și cruciadele. ca și în maestrul și margareta a lui bulgakov, diavolul nu reprezintă un rău în sine, el e mâna dreaptă a lui dumnezeu, ba chiar dă semne de milă când se oferă să se întoarcă în ceruri, să-l preamărească pe dumnezeu, astfel încât nimic din cele descrise să nu aibă loc, însă dumnezeu îl refuză. binele fără rău nu mai e la fel de strălucitor, e ca și cum lui dumnezeu nu i-ar ajunge o împărăție de aur, el are nevoie de smoala iadului ca să strălucească mai puternic. observația ironică a lui saramago pusă în gura diavolului e că ‘trebuie să fii dumnezeu ca să-ți placă atât de mult sângele’.

iisus nu e fiul lui dumnezeu, ci mai bine zis o unealtă perfectă a acestuia pe pământ pentru putere. diavolul e un păstor care are cea mai mare turmă din lume, pentru că omenirea este și va fi mereu mai apropiată de diavol prin păcat, decât de dumnezeu, iar dumnezeu nu e milă și iubire, ci foc și sabie, suferință și lacrimi, avându-l pe diavol doar ca etalon de contrast.

o satiră perfectă care cere întrebări și oferă răspunsuri, așa cum numai o minte de ateu pesimist ca saramago ar fi putut să scornească. și dacă de obicei recomand lumii să citească romanele lui saramago, acum mă voi abține, pentru că pe unii îi poate revolta, pe alții îi poate tulbura și n-am de unde ști care sunt cei ce pot zâmbi trist citind o asemenea capodoperă cu sâmburi de adevăr amestecați prin ficțiune.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s