pontifex solis

dezvolt atâtea mici obsesii pentru muzici frumoase, încât nici nu mai știu în care să mă retrag, nu-mi ajunge timpul și nu-mi mai ajung urechile, abia mai încap în mine. nici măcar nu o voi împărtăși lumii în acest colț mic de internet, muzica mea frumoasă nu încape într-un colț atât de mic.

se anunță un concert rammstein la bucurești pe 28 iulie, toată lumea vorbește despre asta. bine, s-a anunțat, apoi a dispărut românia de pe site-ul trupei, după care s-a confirmat din nou. cică așa rămâne. cică se vor vinde și bilete în curând. le așteptăm cu drag.

între timp mi-am redescoperit urma de inteligență debordantă, întrucât am reușit să greșesc metroul. nu făceam asta nici în primul an. ei bine, trebuia să se întâmple. mi-era dor de mirajul bucureștiului. mi-era dor să studiez oameni în metrou și să-i judec pentru cum se îmbracă, pentru cum poartă ciorapi la sandale, pentru cum citesc ziare de rahat, pentru cum sunt certați cu săpunul, pentru cum nu știu să-și educe plozii ăia tâmpiți care urlă și vorbesc mai tărăgănat decât ăia de la școala ajutătoare, mi-era dor și să admir câte-o femeie frumoasă și metalistă la care se uită urât toate țoapele fosforescente și să văd ce mai citește lumea pe drumul spre munci. de cele mai multe ori, prostii. de exemplu, am văzut o tanti care citea o carte care se numea „de ce se uită bărbații la televizor și femeile în oglindă” și în care ajunsese la un capitol esențial, din care învăța de ce bărbații au burta mare și femeile au fundul mare. probabil cartea asta se recomandă pentru a înțelege mai bine relațiile intersexuale. poate bărbații au burta mare ca să poată să înghită în ea fundul tău mare de femeie veșnic neînțeleasă și autosuficientă. poate. sunt eu misogină, se poate și-așa. dar nu așa înveți să relaționezi cu bărbații. un prim pas mai simplu ar fi să-ți iei o carte de bucate, nu prostia aia.

am constatat de mult timp că atunci când mă apropii de cărți în acest colț mic de internet, colțul se crispează și se chircește, nimeni nu-l mai vrea. ba, să zicem că-l vrea lumea atunci când împroșc eu cu noroi vreo capodoperă. atunci da, colțul se mărește și încap în el toți intelectualii cu apostrofările din dotare. dar nu aici încercam să ajung. lumea fuge de lectură. dacă scriu despre ce carte minunată am citit într-o zi, nimeni nu citește asta. dacă scriu că paler și coelho sunt autori pe care nu i-aș citi nici pe toaletă, toată lumea se bate cu pumnu-n piept că sunt eu o ingrată. și în orice caz, nu pentru că nu-mi place autorul, că gusturile cică nu se discută, dar pun eu problema greșit. nu se face așa ceva. dacă nu-mi place, să țin pentru mine. nu vreau, nu nu, eu vreau să vorbim despre cărți, și de bine și de rău. și nimeni nu vrea și ne mirăm că țara moare, că popii înghit banii mai ceva ca pe sarmalele de la pomeni, că liceenii pică bacul, că doctorii pleacă din țară, că politicienii fură și sunt proști și nenorociți, că urșii omoară oameni și dan diaconescu se crede mesia. propun să ne mirăm în continuare, căutând vinovați în jur și arătând cu dejtul că statul nu ne dă bani de pâine, fără să vă dați seama că principala cauză a tuturor problemelor din lume este incultura. nu citiți o carte pentru că preferați să stați cu burta-n sus la un film prost sau să spargeți semințe în fața blocului. când aud pe cineva spunând că nu-i place să citească, îmi vine să-i fac viața un coșmar. cum adică nu-ți place? ce-ai încercat, baltagul și mara? pune naibii mâna pe-o altfel de carte, citește orice îți place, colecția chic, pornografie, twilight, orice. nu te pune nimeni s-o arzi intelectual numai cu tolstoi și kafka. dar n-o să evoluăm niciodată ca nație dacă toată lumea fuge de cărți ca de băsescu. poate n-o să trăim mai bine citind. dar măcar o să știm cum am vrea să trăim. o să ne facem o idee imprecisă despre ce-ar însemna ceva frumos pentru suflețelul nostru. și n-o să trăim material mai bine, ci spiritual și moral, o să reușim să formăm opinii din cărți, nu din antena 3, și poate o să știm să apreciem micile bucurii ale vieții altfel, poate în loc să te duci să te dai cu ulei pe țâțe în costinești, o să pleci la anul să vizitezi o cetate de pe-un deal, poate în loc să te plângi că statul nu-ți umple sacii, o să te duci să muncești ceva, poate o să depășești în timp vocabularul de colț de bloc, poate o să afli că în afară de cluburi, într-un oraș există și-un teatru sau un muzeu, poate. sunt obosită și atât de revoltată de incultura în care ne scăldăm, încât mă tem că nu mă fac suficient de bine înțeleasă. deocamdată mă opresc. nu știu dacă am pe cine să încerc să salvez. am mai încercat, fără rezultate concrete. încerc în continuare, nu mi se pare o cauză definitiv pierdută. cine știe. poate într-o zi, cineva m-o auzi și și-o da seama că educația e cheia ieșirii din latrină.

între timp, să fie somn.

 

 

 

Reclame

2 responses

  1. Cred ca lumea comenteaza la Paler sau Coelho pentru ca au auzit ca se poarta sa citesti asta si te face mai “cult”. Nu stiu cati dintre ei au si pus mana pe o publicatie de-a lor. Pe de o parte e normal sa comentezi o carte a unui autor nu foarte cunoscut si nimeni sa nu raspunda (n-au auzit toti de el/ea). Dar cel putin asa il promovezi, dezbati un subiect, poate se trezeste cineva ca ar vrea sa citeasca si el cartea aia sa vada daca ai dreptate sau nu, daca se merita sau nu citita. Cat despre partea cu metroul, ma bucur sa vad ca nu sunt singura care sta si ii observa pe ceilalti.
    Si acum, vorba ta, sa fie somn!

  2. Poporul asta sufera de lene..el vrea gogi si showuri de proasta calitate care sa le distraga atentia de la vietile lor de cacat. vor intriga comoda si usor de inteles.de ce sa citeasca cand televizorul le serveste rapid,ca fast-foodul de la colt,toate informatiile de care “au atata nevoie“.
    Probabil o sa vina si momentul maturizarii…sper.poate vor renunta intr-o zi la telecomenzi, la“ dependenta de buton“ si vor descoperi intamplator ,in timpul unei pene de curent, cat de multe are de oferit o carte..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s