FOM

După ce vă voi spune ce este FOM, sunt sigur că vă veți schimba părerea. Numele, după cum cred că ați ghicit, e format din trei inițiale. Asociația noastră se numește Friends of Mankind și scopul ei este cu totul dezinteresat. Fondatorii, ale căror nume nu vi le pot spune deocamdată, au pornit de la acest principiu: creșterea continuă a omenirii este contrară bunului mers al omenirii înseși. Oricât încearcă industria, agricultura și politicile coloniale să compenseze deficitul, e limpede că după câtva timp va fi o disproporție prea mare între banchet și numărul oaspeților. Malthus avea dreptate și singura sa greșeală a fost că a crezut dezastrul prea apropiat. Desigur, natura, prin cutremure, erupții vulcanice, epidemii, foamete și războaie, se îngrijește de decimarea periodică a neamului omenesc.

De asemenea, traficul automobilistic, comerțul cu stupefiante, înmulțirea sinuciderilor contribuie de câtva timp la reducerea locuitorilor planetei. Dar toate aceste providențe, ca să le zicem așa, nu reușesc să țină piept creșterii numărului nașterilor, fără să socotim că acestea constituie, pentru victime, forme de suprimare prea dureroare.

Care e remediul? Chiar dacă n-am ajuns la foamete, e aproape momentul când porțiile noastre vor fi reduse. Și atunci intervine FOM. Aceasta își propune să accelereze, în mod rațional, dispariția celor mai puțin demni de a trăi. Asociația noastră s-ar putea numi, în prima sa perioadă, Societatea pentru Eutanasia Nebănuită. Inconvenientul flagelurilor naturale, ca epidemiile și războaiele, este suprimarea tinerilor, a nevinovaților, a celor puternici. Dar dacă e nevoie să ușurăm pământul, e drept ca înainte de toate să-i eliminăm pe cei inutili, pe cei periculoși sau pe cei care au trăit destul. Cutremurele și holera sunt oarbe: noi avem ochi și încă ochi buni. Asociația noastră își propune, deci, să grăbească, în mod blând și discret și în cea mai mare taină, stârpirea celor slabi, a infirmilor incurabili, a bătrânilor, a celor lipsiți de moralitate și a criminalilor; cu toții, ființe care nu merită să trăiască sau trăiesc pentru a suferi, ori impun societății cheltuieli grele.

Mijloacele de care ne servim sunt dintre cele mai desăvârșite: otrăvuri care nu lasă urme, injecții cu doze mari, inhalații de gaze anestezice sau toxice. Din asociația noastră fac parte mulți medici, infirmieri și servitori care se găsesc în poziții foarte favorabile pentru îndeplinirea acestor acte umanitare, iar rezultatele sunt excelente. Dar mai avem și concursul a numeroși particulari, care sunt gata, cu toate precauțiile necesare, să suprime un prieten, o rudă sau chiar simpli necunoscuți. Morala publică, orbită de vechile superstiții, n-a ajuns încă să recunoască sau cel puțin să tolereze activitatea noastră binefăcătoare și de aceea suntem siliți să lucrăm în cea mai desăvârșită taină. Nici unul din noi n-a fost descoperit până acum. Și, în ciuda piedicilor, statisticile moralității arată că, de când s-a constituit FOM, opera noastră filantropică n-a fost inutilă.

Pe lângă secțiunea tanatofilă, ca să-i zic așa, FOM mai are încă una, tot atât de prețioasă, care s-ar putea numi moralizatoare. Există din nefericire greșeli pe care legile noastre nu le pedepsesc și pe care poliția nu e în stare să le descopere. Asociația noastră s-a îngrijit și de această represiune necesară. Un consiliu format din profesori de morală și din juriști se îngrijește să alcătuiască o listă cu cei care trebuiesc pedepsiți, aici și în alte orașe. În ceea ce privește executarea pedepselor, am fost nevoiți să ne adresăm criminalilor profesioniști sau voluntari, care se însărcinează, întotdeauna în cel mai mare secret, să-i pedepsească pe vinovați. Ei îi pradă pe hoți, pe zgârciți, pe contrabandiști; ei îi sechestrează și îi lovesc pe cei care își persecută sistematic fiii sau subalternii; îi supun pe cei orgolioși la pedepse umilitoare; le trimit scrisori de amenințare judecătorilor și șarlatanilor; îi pedepsesc în diferite feluri pe speculanții necinstiți, pe cei care găzduiesc hoți și pe alți indivizi periculoși și imorali. Suntem în acest caz, homeopatici: crimă pentru crimă. Pentru a pedepsi răul, trebuie să ne resemnăm să aplicăm răul, dar noblețea scopului ne absolvă.

După cum vedeți, FOM are două scopuri necesare și onorabile: pe de o parte să împiedice dezechilibrul unui standard of life amenințat de numărul excesiv al populației și pe de altă parte să-i combată pe vicioșii și pe criminalii pe care legea nu-i pedepsește. Eliminarea celor de prisos și profilaxia societății. Noi contribuim deci, în felul acesta, prin acțiunea noastră dublă, la îmbunătățirea materială și etică a neamului omenesc și ne putem numi, cu conștiința împăcată, Friends of Mankind.

(Giovanni Papini – Gog)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s