de la ruine la magnolii amare

îmi amintesc vag că am fost într-un concediu frumos. că am fost la bruxelles să-mi revăd o prietenă dragă cu care să-mi povestesc viața pe muzică sârbească. că am vrut să mâncăm la un restaurant congolez din care nu nimeream să fugim când am văzut că focul încă n-a ajuns la ei și carnea pare crudă și împuțită. că mă salutam cu forțele armate pe stradă, pentru că forțele armate sunt prietenii noștri. că m-am simțit ca acasă într-un oraș străin care e ca un bucurești mai curat și mai frumos. că mi s-a tăiat respirația prin biserici minunate. că mă opream ca o turistă să beau o bere în fața vreunei minunății doar ca să mă bucur și atât. că a trebuit să trec prin securitate ca să intru în palatul justiției și l-am întrebat râzând pe un polițist ce n-ar trebui să am în geantă, iar el mi-a zis că am voie să am un cuțit, însă nu un pistol. dar eu știu încă de la lilin că atunci când în viață nu te mai descurci cu pumnul și cuțitul, trebuie să recurgi la pistol. că un polițist m-a invitat să bem împreună când iese din tură. că mi-a încurcat vântul părul și mi-a scuturat oboseala din minte.

apoi îmi amintesc că am fost să-mi văd țara. țara asta de care nu mă satur, oricât de oribil sună pentru unii dintre voi. țara asta absurdă și haotică. în care casele săsești au fost date țiganilor pentru voturi în gloria nouăzecistă a pesedeului. în care ungurii nu știu să-ți vorbească dar se străduiesc, deși legenda spune că nici coca cola nu-ți dau dacă ești român, dar pe care îi admir că-s gospodari și au porți de lemn atât de frumos sculptate. în care mi-am înfășurat inima în ruinele cetăților și-n bisericile fortificate. în care ieși din cea mai spectaculoasă salină a țării, din turda, în care, altminteri, am paralizat de frica adâncimilor, și te duci apoi într-un oraș țiganizat în care există un singur restaurant pe terasa căruia stau niște gherțoi și ascultă manele la maxim din mașina cu portierele deschise. și mergi zeci de kilometri până la un oraș mai decent în care reușești să mănânci. fie el târgu mureș, fie el odorheiu secuiesc. țara asta în care întâlnești niște americani veniți la 70 și ceva de ani să viziteze și să cunoască oameni și culturi. oameni frumoși cu povești de film american, care-ar merita povestite cândva, dar poate nu chiar acum.

și-apoi te trezești într-o dimineață dintr-un vis cu magnolii. și dintre toate visele cumplite și terifiante care ți-au înghețat vreodată inima, ăsta se dovedește a fi cel mai tulburător. e mai tulburător să te visezi alături de un suflet drag, ronțăind magnolii, decât să visezi noaptea un cap de om sub masă, cu sânge șiroind. și te trezești aruncându-te iar cu capul înainte. cu nebunie a început și cu nebunie ne sabotăm. și te vezi la un concert goran bregovic debitând izbucniri de entuziasm cu kalașnikov pe fundal. și te trezești visând cu ochii deschiși cum te vei plimba într-o fustă cu maci printr-o pădure sau pe-un mal de dunăre. și te trezești în prag de nou plan născocit într-un moment de tulburare, pe-un teren de instabilitate și dor. și pragul e-o prăpastie al cărei fund nu reușesc să-l ating, deși încerc din răsputeri, dar zac în derivă, aștept. încerc să înțeleg, să accept. să judec, să mă enervez. să găsesc drumul ăla care să nu mă mai arunce din extaz în agonie. dar e, desigur, o altă nebunie. ce e aia context normal și ce e aia liniște. ce e aia dezvăluire dureroasă de sinceritate și ce e aia dispariție din peisaj. ce e ăla un deznodământ și de ce-l inventăm. știu doar ce e aia extenuare. și până la noi definiții, voi adormi cu bella ciao pe fundal, sperând la somn fără vise și așteptând oficializarea îmbătrânirii încununate cu bețivăneli și veselie, ca să-mi ascund sub preș zbuciumul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s