să se facă alții bine, eu sunt deja, mulțumesc

Acum mulți ani mi s-a întâmplat să mă trezesc într-un strat gros de ficțiuni ale unui om apropiat. Asta e, te scuturi de toate, zici că oamenii mai sunt și stricați, încerci să fii mai prevăzător. Pățești din nou și te oprești o clipă să te-ntrebi dacă nu cumva ești prea prost ca să socializezi cu oamenii, că nu distingi între oameni și neoameni.

Nu. Eu îs bine. Și mizeria din oameni n-o să mă facă vreodată să văd altfel oamenii noi din viața mea. Eu îs sinceră cu mine și cu ai mei, și n-o să pot niciodată să pun oamenii sub lupă ca să analizez dacă și ei sunt sinceri sau nu. E apăsător și obositor să gândești urât despre alții, mai ales când nu știi mecanismele urâțeniei. Eu îs bine.

Cumetriile nu mai sunt ce-au fost. Și uneori durează mulți ani până ți se ia pătura groasă de pe ochi.

Din asta n-am să învăț să suspectez răul din oameni. Din asta am să învăț să cer întotdeauna a doua variantă a unei povești, înainte de-a trage o concluzie și de-a susține necondiționat pe cineva. Nu mai susțin pe nimeni. Vino, spune-mi viața ta, plângi pe umărul meu, dar cel pe care mi-l arăți cu degetul va fi și el chemat să-mi spună viața lui, altfel ne învârtim în cercuri cu anii.

Povești de groază în care fantezia nu trăiește doar pe hârtie, acolo unde-i e locul. Povești de groază în care minciunile îi înghit și pe copii, nu numai pe oamenii mari. Povești de groază al căror singur final fericit pare a fi o explicație de ordin medical, altminteri rămân povești de groază.

Nu mai vreau să știu, lăsați-mă în bula mea de bine, să tricotez, să fac prăjituri, să liniște. Alții să-și găsească bulele lor de bine, a mea e ocupată și cu zăvor tras. Și-o să mai deschid ușa la străini, pentru că așa-s eu construită, să cred pe toată lumea, dar satârul va fi în mână de-acum, nu sub masă, unde să uit de el.

One response

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s